Svenskt Sportvagnsmeeting – 40 år på Ring Knutstorp

Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp. Blandat väder med sol, regnskurar och åska.
Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp.
Blandat väder med sol, regnskurar och åska.

Svenskt Sportvagnsmeeting kördes för 40:e året i rad på Ring Knutstorp. Arrangörsklubben MSCC fyllde dessutom 60 år. Det blev minst sagt ett blandat väder under helgen med allt från sol, regn till åska. Som vanligt kördes både Sportvagnsmästerskapet och den Racerhistoriska cupen.

Vid denna tävling brukar vi alltid få se extra många riktigt gamla bilar, så även i år. I heatet för de äldsta bilarna var nio från tiden före andra världskriget. Två Nordiska Specialare och en ”Midget” avrundade fältet. Kent Böe fick låna en av Frank Högmans Nordiska Specialare och han tackade för förtroendet genom att vinna båda racen. Han var dock hårt uppvaktad av Per Hågeman i en Midget. Det var verkligen David mot Goliat då Hågeman bara har en cylinder mot Böes åtta. Av ”gammelbilarna” delade Roy Palm och Janne Hansson på segrarna.

I Formel Vee är Stefan Nilsson inne i ett stim nu. I Karlskoga senast tog han sin första seger någonsin och han följde upp den med att vinna första heatet före Pierre Eklund och Stefan Persson. Sedan var Nilsson gentleman och lämnade över bilen till sin flickvän Paulina som fick köra andra racet. Lars Ohlsson fick avbryta första racet sedan oljelampan varnat. I andra racet var trycket på topp och han vann före Thomas Marklund och Jimmy Carlstedt. I kategori B tog Christer Oliw en dubbelseger.

Formel Vee med dubbelförgasare körde den här gången ihop med Formel Ford. Normalt brukar formelfordförarna klaga på att ”folkvagnarna” är i vägen vid varvningarna, men denna gång fick vi se ett helt annat scenario… Formel Ford kör på enhetsdäck, medan Formel Vee kör antingen på slicks eller regndäck. Nu var det blött och därmed gav regndäcken bättre grepp än enhetsdäcken. Att Viktor Ljungdahl tog ledningen var det väl ingen som reagerade på, men att han skulle utmanas av Roger Johansson i en Hansen FVee var kanske mera otippat. Johansson försökte verkligen ge Ljungdahl en match, men tyvärr föll han på eget grepp när han bromsade aningen för sent och fick ta en liten omväg i sandfållan. Det var inte värre än att han kunde behålla sin andraplats, men tätstriden var därmed avgjord. Prispallen var ovanlig att se då Ljungdahl hade två Formel Vee-förare vid sidan om sig på pallen då Johan Lund körde in på tredje plats i heatet. I andra heatet blev det tuffare för Formel Vee-förarna att hävda sig, eftersom banan hade torkat upp. Ljungdahl vann före Henry Sandblom och Björn Otterberg. Roger Johansson blev bästa Formel Vee på en hedrande fjärdeplats.

I Slicksheatet fick slicksen vila i kvalet när de snabbaste bilarna äntrade banan. Snabbast av alla i regnet var kanske lite otippat Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson i en Sports 2000. I racet fick han det dock tuffare. Torgny Johansson tog i lite för hårt och körde av banan redan på första varvet. Leif Jörgensen tog kommandot före Fredrik Fogelberg, båda i Formel Ford 2000. Jörgensen lyckades hålla undan och vinna med endast 0.3 sekunder. Peter Vesterskov Alsing kom trea. Torgny Johansson fick starta sist i andra racet. Nu var han revanschsugen. Han jobbade sig snabbt upp till ledning och drog sedan ifrån övriga fältet. Fogelberg hade en ny fin fight med Jörgensen, men den här gången var det Fogelberg som korsade mållinjen först.

1000cc Cupen var som vanligt största heatet med 26 bilar på startlinjen. Det var fyra förare som höjde sig över mängden och som drog ifrån övriga fältet. Efter en intensiv kamp blev det till sist Hans Beckert som vann före Reinhold Daubner, Mattias Ståhlberg och Per Skårner. Andra heatet blev inte fullt lika jämnt. Skårner vann med 4.8 sekunder före Beckert och Daubner.

Det var ingen vila för Skårner som även körde i heatet för bilar över 1000cc. Det lönade sig för Skårner att dubbla, för han vann båda heaten! Han hade uppvaktning av Carsten Warnich och Thomas Marklund i första och Marklund och Davidsson i andra racet.

GT-klassen brukar av tradition vara stark vid Svenskt Sportvagnsmeeting, men i år var den inte lika omfångsrik. Vi fick se fina kamper mellan Palle Birkelund Pedersen och Bengt-Åke Bengtsson. Lars-Göran Hagman körde tyvärr av banan och skadade sin bil mot ett räcke. Strax efter snurrade Pedersen. Bengtsson fick därför en stor lucka som ingen lyckades krympa. Tord Ekegren kom tvåa och Claes Andersson trea. Andra racet bjöd på ny kamp, men nu höll det hela vägen för Pedersen som vann före Bengtsson och Roger Adamsson.

Standardvagnsheatet för bilar mellan 1966-1971 hade det nästa största startfältet i helgen. Detta är en stor klass även i Danmark, vilket avspeglades i racen där vi fick se de danska förarna dominera. Pallen blev helt röd och vit i båda racen med Benny Rasmussen som vinnare i första racet före Klaus Bodilsen och Kenneth Gregers Petersen. Andra racet vanns av Bodilsen före Sören P Christensen och Petersen. Lennart Bengtsson försvarade den svenska äran med två fjärdeplatser.

Det nyaste standardvagnsheatet för bilar mellan 1972-1985 har blivit oroväckande tunt. Anders Berger vann det första racet från pole före Rolf ”Myggan” Nilsson och Magnus Paulsson. Andra racet blev spännande redan före start då det kom en ordentlig regnskur. När bilarna körde ut på banan sken solen, men asfalten var blöt. De flesta trodde ändå på regndäck. Den ende som körde på slicks var Magnus Paulsson, men det berodde mest på att han inte hade några regndäck med sig. ”Myggan” tog ledningen och han jagades hårt av Berger. ”Myggan” har lite mera kraft i sin motor, vilket märktes väldigt tydligt då han drog upp en liten lucka på rakan varje varv. Berger körde snabbare i de kurviga partierna och i slutet på varvet var han alltid ikapp, men han lyckades aldrig komma nära nog för att köra om. Tomas Hall kom trea. Paulssons däcksval gjorde att han visserligen satte det snabbaste varvet, men det tog för lång tid innan banan hade torkat upp tillräckligt för att han skulle få någon riktig glädje av sina slicks.

Nu blir det sommaruppehåll. Nästa tävling körs på Mantorp Park i augusti.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Racerhistoriska Klubben

Racerhistoriska klubben grundades 1978. Verksamheten har under åren utvecklas och samverkar nu med motsvarande klubbar och sammanslutningar inom internationell Historic Racing.
© Copyright 2023 - Racerhistoriska Klubben - All Rights Reserved
En website från Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram