RHK höll årsmötet, som vanligt, på First Hotell i Jönköping. Årets möte blev välbesökt med över 60 deltagare. RHKs ordförande Hans Hillebrink hälsade alla välkomna och han började med att berätta lite om säsongen 2024. Det var lite färre deltagare än året innan, men tävlingarna genomfördes på ett bra sätt.
Lite praktiska råd inför årets säsong:
Anmäl er i god tid till tävlingarna. Se till att printa ut, fyll i och lämna in mekanikeranmälan vid varje tävling. Det är ej obligatoriskt att använda HNS, men det är starkt rekommenderat då det gör att det blir färre nackskador om olyckan skulle vara framme. Kom ihåg att ni skall gå och prata med domaren om det har förekommit kontakt på banan, det gäller alla inblandade. Tänk också på ”Fair Race”, att ni skall behandla varandra med respekt och ha ett vårdat språk. Detta gäller även på sociala medier.
Det finns testtillfällen på t ex Kinnekulle Ring (12/4) och Mantorp Park inför säsongen. Startavgiften i år blir 3 900 kr och 1 500 kr om ni har ytterligare en bil. Fredagsträningen på Anderstorp kostar 900 kr och 1 800 kr för extra bil.
Årets tävlingar körs så här: 17-18/5 Kinnekulle Ring, 13-15/6 Velodromloppet i Karlskoga, 4-6/7 Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp, 30-31/8 Anderstorp och 13-14/9 Falkenberg.
RHK har skickat in ett ärende till Förbundsstyrelsen där man har begärt att åldersbegränsningen på säkerhetstankar skall tas bort. RHK ser ingen logik i att man får använda originaltank eller hemmagjord aluminiumtank så länge den är hel, men om man köper en säkerhetstank måste den kasseras efter fem år även om den är helt felfri! Ärendet remitterades till Tekniska Kommittén som behandlat ärendet och lämnat sina synpunkter till Förbundsstyrelsen som nu skall fatta det slutliga beslutet.
De klasser som enligt nyaste Appendix K måste ha säkerhetstank har fått möjlighet att i år köra med aluminiumtank i stället, men varje förare måste söka dispens hos Historiska Utskottet. Bälten får användas så länge de inte är skadade (men i Finland gäller fem år efter sista datum + att det är obligatoriskt med HNS.)
Det blev obligatoriskt redan i fjol att alla historiska bilar måste ha ett dimbakljus på 21w i storleken 20-40 cm2 (kan vara större också enligt HU.)
MHRF bedriver en kampanj mot ELV (End of life Vehicle). Det är ett reellt hot mot vår verksamhet då EU har på förslag att alla bilar som ej är i trafik skall skrotas. Gå gärna in och läs mer om detta på hemsidan: https://mhrf.se/huvuduppdraget/elv/
Vår medlemstidning Rutflaggan kommer även i fortsättningen att utges i pappersform då den är mycket uppskattad av er medlemmar. Alla gamla nummer finns också i digital form på hemsidan.
RHK kommer att ha en monter vid bilmässan på ELMIA i Påsk och en bil utställd på Gärdesloppet i Stockholm 8 juni.
Verksamhetsplan för 2025
Ändamålet med RHK är att sprida kunskap om tävlingsbilars historiska utveckling och den kulturella betydelsen av att bevara och främja historiska tävlingsbilars användning.
RHK kommer att köras som RM på samma tävlingsbanor som i fjol. Velodromloppet kommer att arrangeras av Karlskoga Motorstadion i år, vilket innebär att RHK kliver av sitt engagemang som arrangör av denna tävling. Det innebär att samtliga RHK-tävlingar under året kommer att arrangeras genom arrangörsklubbarnas och/eller banornas omsorg. Det innebär i sin tur att RHK inte behöver ta någon ekonomisk risk med sitt tävlande.
Årsfesten kommer att hållas i november tillsammans med Albinsson och Sjöberg i Karlskrona.
RHK kommer att undersöka möjligheten att köra en tävling ihop med den danska historiska racingserien på Ring Knutstorp 2026 (precis som vi gjorde 2014.)
Medlemsavgiften för 2026 kommer att vara oförändrad, dvs 600 kr.
Efter redovisade verksamhetsberättelser och ekonomiska redovisningar gavs styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året.
Det blev omval på samtliga poster som var uppe för omval på årsmötet.
Det var sex motioner inlämnade till årsmötet och dessa diskuterades noggrant.
Här kommer en kort sammanfattning.
Första motionen handlade om att man skulle ta bästa varvtid från kval och race ett för alla standard och GT-bilar och rangordna dessa och sedan skapa startuppställning för andra racet med dessa som grund. På så vis skapas stora och jämna heat där bilar kör mot varandra som är lika snabba. Styrelsen ansåg att det fanns stora risker med att blanda bilar med olika däck osv. Mötet beslöt att avslå motionen, men att man uppdrog åt styrelsen att undersöka möjligheten att genomföra detta som ett experiment under en tävling 2025 för att utvärdera om det kan vara något för framtiden.
Den andra motionen handlade om att åldersgränsen på 18 år för historisk racing skulle slopas. Man hänvisade till att man i vissa moderna klasser får börja köra redan från 14 år. Styrelsen ansåg att motionen var allt för generell och mötet avslog motionen, men styrelsen fick i uppdrag att undersöka om man kanske kan ha lägre åldrar inom vissa klasser. FIA säger att det är ok med 16 år i historisk racing och den generella åldern för modern racing i Sverige är 17 år.
Motion tre handlade om att tillåta aluminiumtankar i slicksklassen i stället för säkerhetstank. Då detta ärende redan blivit avhandlat och godkänt av HU avslogs motionen.
Motion fyra handlade om att RHK ej skall köras som RM. Bakgrunden är ett växande missnöje med onödigt hårda besiktningar under våra tävlingar. Motionären ansåg att Innan vi hade RM var inte besiktningarna lika hårda. När vi kör som RM utses Förbundstekniker av HU och Teknisk chef av tillståndsgivaren. I annat fall utses Förbundstekniker av tillståndsgivaren och Teknisk chef av arrangören. Motionären funderade också om det kunde vara ett alternativ att RHK begär utträde ur Historiska utskottet och går över till Racingutskottet i stället. Mötet beslöt att avslå motionen, men hoppades på en dialog med HU om att använda sunt förnuft vid smärre, oväsentliga avvikelser. RHKs mål är ju i första hand att alla skall få chansen att tävla med sina historiska bilar och inte känna sig motarbetade av våra besiktningsmän.
Motion fem handlade om att slopa RM och i stället köra RHK som klubbtävlingar. Då motionen var snarlik motion fyra plus att klubbtävling innebär max 50 startande drogs motionen tillbaka utan behandling.
Motion sex handlade om att slopa HTP. Det var inte i första hand en ekonomisk aspekt utan det faktum att alla bilar kanske inte klarar kraven för HTP. Det handlade också om att en förare köper en gammal bil och sedan kanske man vill påbörja en renovering, men samtidigt köra några race för att utvärdera vad som behöver fixas mer. Man kanske inte har alla delar och/eller man kanske inte vet hur bilen skall lackeras. Man skulle då kunna få köra på en tillfällig vagnbok under några race tills man känner sig redo att göra klar sin HTP. Huvudmålet var i vilket fall att man i slutänden skall ha en HTP och att det är det man skall sträva efter. Vidare ville man också tillåta utländska gästförare att få köra på sina vagnböcker som är godkända i deras länder, även om det inte är en HTP. T ex har RHK fått en förfrågan om ett gästutbyte med formelförare från Estland som skulle vilja komma över till oss och köra några tävlingar. Mötet tyckte att det var för drastiskt att slopa HTP helt, varför motionen avslogs. Styrelsen avser dock att se över möjligheterna att hitta någon form av förenkling i samråd med HU.
Nu ser vi fram emot en ny säsong.
Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se
Vi höll en tyst minut för de två RHK-medlemmar som avled under 2024.